SHT arkut ja uurnat - ympäristölle turvallinen valinta

SHT-Tukulle on tärkeää olla osana vaikuttamassa tulevaisuuteen ja luonnon jaksamiseen. Ensimmäinen Eko-arkkumme lanseerattiin jo 90-luvun alussa ja tuotteitamme on kehitetty vuosien varrella yhä vähemmän luontoa kuormittavaksi. Tänä päivänä ekologisuus on meille itsestään selvää. Kaikki valmistamamme arkut ovat ekologisuuden kriteerit täyttäviä, ympäristön huomioivia ekoarkkuja.

Tuotannosta syntyvä puujäte siirtyy lämpöenergiaksi omassa lämpövoimalaitoksessamme, jolla lämpiää myös viereinen koulu ja kunnantalo.


Kaikki SHT-tukun arkut on valmistettu 1.1.2017 arkkumateriaalivaatimusten mukaisesti. Arkkumme soveltuvat erinomaisesti niin arkkuhautaukseen kuin tuhkaukseenkin.


SHT-Tukun arkuissa käytettävät materiaalit

Runko

Arkkujen rungot valmistetaan pääasiassa suomalaisesta männystä, joka tulee sahoilta noin 100 km etäisyydeltä. Muita puumateriaaleja ovat koivu, tervaleppä ja punatammi. Käyttämämme puu on PEFC-tai FSC sertifioitua ja siksi vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävissä. Katso lisää www.pefc.fi jawww.fi.fsc.org.

Aidon puun lisäksi joissain arkuissamme on osia, joiden materiaalina on PEFC-sertifioitu luokan E1 ympäristöystävällinen puukuidusta- tai puulastuista valmistettu levy tai vaneri.  

Puuperäisten materiaalien hankinta SHT-Tukussa noudattaa Chain of custody -järjestelmää joka vaatii materiaalitoimittajilta joko PEFC tai FSC -sertifikaatin toimitetulle puumateriaalille. Jos sertifiointia ei ole, toimittajalta vaaditaan omavakuutus, jossa taataan että toimitettava materiaali ei ole kiistanalaisista lähteistä peräisin.

Rungon osien kiinnityksessä ja vahvikkeena käytetään pieniä määriä metallia, kuten niittejä, nauloja ja kulmavahvikkeita.

Liima

Käytämme runkomateriaaleissa ja kiinnitykseen ympäristölle ja käyttäjälle turvallisia liimoja, kuten vesiohenteisia pvac-liimoja sekä luonnontuotteisiin perustuvia CMC-liimoja, joiden raaka-aineita käyttää mm. elintarviketeollisuus.

Pintakäsittely

Puuarkkujen pintamateriaali on aito puu. Joidenkin puuarkkujen osia pinnoitetaan koivu- mänty- tai punatammiviilulla. Puuarkuissa käytämme luonnonvahoja ja luonnonöljypohjaisia pintakäsittelyaineita (esim. pellavaöljy, mehiläis- ja carnaubavaha) sekä vesiohenteisia maaleja, lakkoja ja vahoja.

Arkkujen pintaverhoilussa käytämme pellavaa, puuvillaa, silkkiä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä kankaita. Verhoiluun käytetään myös katepaperia sekä selluloosapohjaisia kankaita, kuten viskoosia ja asetaattia. Käyttämämme kankaat ovat Öko-Tex standardi 100:n mukaisia.

Sisustus

Arkkujen sisutuksessa käytetään pellavaa, puuvillaa, silkkiä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä kankaita. Sisustuksessa käytetään myös katepaperia, sellua sekä selluloosapohjaisia kankaita, kuten viskoosia ja asetaattia. Käyttämämme kankaat ovat Öko-Tex standardi 100:n mukaisia. Arkkujen pedin pehmikkeenä on puhtaasta puusta höylättyä pehmeää villamaista lastua.