Hautausjärjestelyt

Läheisenne poismenon kohdatessa palvelemme teitä kaikissa hautausjärjestelyihin liittyvissä käytännön asioissa yksilöllisesti ja ammattitaidolla. Olemme vaitiolovelvollisia ja kunnioitamme jokaisen asiakkaamme toiveita sekä vakaumusta. Kun asioitte luonamme, ette tarvitse kuolintodistusta tai hautauslupaa, vaan järjestelyt voidaan aloittaa ilman niitä.

Siunaustilaisuus

Voitte varata siunausajan, -paikan ja papin oman paikkakuntanne kirkkoherranvirastosta (Kuopiossa seurakuntayhtymän hauta- ja puistotoimistosta, Siunauskappelintie 3  http://www.kuopionseurakunnat.fi/yhteystiedot/kuopion-ev.lut.-seurakuntayhtyma/hautaustoimi Siunaustilaisuuden toimittaa oman seurakunnan pappi tai muu tehtävään pyydetty pappi. Omaiset sopivat yhdessä papin ja kanttorin kanssa siunaustilaisuuden ohjelmasta, mutta opastamme teitä mielellämme. Ennen siunaustilaisuuden alkua omaisilla on halutessaan mahdollisuus jättää viimeiset jäähyväiset rakkaalleen, jonka jälkeen arkku suljetaan ja siirretään kappeliin.

Muistotilaisuus

Siunaustilaisuuden jälkeen pidettävä muistotilaisuus on tilaisuutena ainutkertainen ja tunteikas. Tarjoilun lisäksi muistotilaisuus pitää useimmiten sisällään musiikkia, puheita ja adressien lukua. Omaisten tulee sopia etukäteen papin osallistumisesta muistotilaisuuteen. Jos saattoväki on pieni, muistotilaisuus voidaan hyvin pitää omaisen tai vainajan kotona, mutta suuremmalle saattoväelle on mahdollista varata joko seurakunnan tila tai muu tilanteeseen sopiva paikka. Seurakunnan tilan varaus tehdään kunkin seurakunnan seurakunnantoimistossa. Muistotilaisuuden paikan voimme myös varata puolestanne. Autamme ja opastamme mielellämme valinnoissanne.

Muistotilaisuuden tarjoilu

Hautaustoimistollamme on oma pitopalvelu. Toimistossamme voitte tutustua useisiin eri menu-vaihtoehtoihin, joita halutessanne voidaan myös muuttaa mieleiseksenne. Yli 25 henkilön menukokonaisuuden hintaan kuuluvat ruoan sekä tarjoilun lisäksi kynttilät ja servietit.

Hautapaikka

Ennen hautaustoimistoon tuloa teillä olisi hyvä selvittää, onko suvulla tai vainajan puolisolla ennestään hautapaikka, johon omaisenne voidaan haudata, vai onko tarvetta uudelle hautapaikalle. Arkkuhautauksen lisäksi tehdään tuhkahautauksia yhä lisääntyvissä määrin. Omaisten olisi hyvä kunnioittaa vainajan toiveita hautaustavasta. Uurnahautaus tekee mahdolliseksi hautaamisen vanhaan sukuhautaan, johon ei arkkuhautausta voida enää tehdä. Tuhka voidaan haudata myös uurnahautapaikkaan tai sirotella hautausmaan henkilökunnan toimesta muistolehtoon. Omaisille ei kerrota muistolehtoon sirotellun tuhkan tarkkaa paikkaa. Uurnan hautaan laskuun osallistuu yleensä vain lähimmät omaiset. Ajankohdan voi sopia puisto- ja hautatoimistossa.

Kuljetus

Hoidamme kaikki vainajan kuljetukset asianmukaisesti ja arvokkaasti. Teemme niin lähialueen kuin koko maan kattavat kuljetukset sekä saattoajot omaisten toiveita kunnioittaen. Omaisella on halutessaan mahdollisuus osallistua vainajan arkkuun laittamiseen ja kuljetuksiin.

Kukkalaitteet

Arkkukoristeen ja henkilökohtaisen kukkalaitteen lisäksi kauttamme voitte sopia muistotilaisuuspaikan pöytäkoristelusta. Yhteistyökumppanimme on Kukka-Lunaria,  www.kukkalunaria.fi.

Valokuvauksen järjestäminen

Siunaustilaisuudessa ja hautausmaalla tapahtuvaan kuvaukseen voimme tarjota yhteistyökuvaajiemme palveluita. www.janirasanen.com

Siunaustilaisuuden käsiohjelmat

Siunaustilaisuuden käsiohjelma on vapaaehtoinen ja se tehdään, jos omaiset niin haluavat. Siunaustilaisuuden käsiohjelman painatus tapahtuu toimistomme kautta. Ennen sen valmistusta teillä on hyvä käydä siunaustilaisuuden kulku ja musiikin valinta läpi siunauksen suorittavan papin kanssa. Käsiohjelmaan painetaan siunaustilaisuuden kulku ja laulettavien virsien sanat. Omainen voi säilyttää käsiohjelman muistona siunauspäivästä.

Kantajat

Arkun kantamiseen ja hautaan laskemiseen tarvitaan yleensä kuusi (vähintään neljä) kantajaa. Jos kyseessä on pieni saattoväki, voi ulkopuolisille kantajille olla tarvetta. Toimistomme tarjoaa kantaja-apua aina tarvittaessa. Vainajan lähimmät omaiset sijoittuvat arkun pääpuolelle, jolloin he arkkua kappelista pois kantaessa ovat takimmaisina. Arkun kantaminen tapahtuu perinteisten kantohihnojen avulla tai arkussa lisävarusteena saatavien kantokahvojen avulla. Kantokahvojen käyttö lisääntyy koko ajan, sillä arkun kantaminen on niiden avulla helpompaa. Arkun laskeminen hautaan tapahtuu luonnollisesti kantohihnojen avulla.